divendres, 10 de desembre de 2021

Guia per comprar una propietat a ESPANYA per a no residents

1. Posseir NIE.

Què és el NIE: És un número personal, únic i exclusiu de caràcter seqüencial i que és imprescindible per realitzar qualsevol tipus de transacció econòmica a Espanya.

Per sol·licitar el NIE, es pot fer des de fora d'Espanya a través de l'ambaixada o consolat d'Espanya al teu país; oa Espanya acudint a una oficina d'Estrangeria o comissaria de policia. Per sol·licitar-ho cal emplenar un formulari model EX15 el qual es pot descarregar a la web a més de pagar una taxa mitjançant el model 790 codi 012.

2. Tenir un Compte bancari a Espanya.

Si bé no és obligatori tenir un compte bancari és Espanya, cal ja que totes les despeses relacionades amb la compravenda de l'habitatge així com les futures factures s'han de pagar a Espanya. És a dir, el pagament per compra del bé s'efectua via Banc d'Espanya, ja sigui per transferència bancària o per xec bancari certificat. A les escriptures no es fan pagaments en efectiu, ja que s'han de complir amb les normatives que prevenen el rentat de diners. En els últims mesos per obrir un número de compte és obligatori aportar el número fiscal del seu país a causa de la política bancària sobre blanqueig de capitals.

Despeses i impostos a l'adquisició d'immobles a ESPANYA.

 A) Compra d'Habitatges nous.

1. IVA. %. Termini de pagament

La compra d?un habitatge nou a Espanya suposa per al comprador l?obligació de pagar l?IVA. El tipus d'impositiu a pagar actualment és del 10% sobre el valor de la compravenda de l'habitatge que apareix a l'Escriptura Pública, encara que existeix una excepció quan es tracta d'habitatges de protecció oficial que és el 4%. El pagament es farà al venedor qui ha d'ingressar aquest import a Hisenda Pública.

2. Actes jurídics documentats.

Es tracta d'un impost autonòmic que es genera per signar a Notaria i inscriure's posteriorment al Registre de la Propietat l'import varia en funció de cada comunitat autònoma, que està entre el 0.5% -1.5% del valor de l'escriptura, segons la Ciutat on es compri.

B) Compra d'Habitatges usats.

1. Impost a les transmissions patrimonials o ITP.

Quan comprem un habitatge de segona mà s'exigeix aquest impost que no és cap altre que l'impost de transmissions, que es tributa entre el 6% i el 10% sobre el valor escripturat de l'immoble. A Barcelona és del 10%. El termini per fer l'ingrés de l'impost és de 30 dies hàbils a partir de l'endemà de l'atorgament de l'Escriptura Pública, el pagament es farà davant de la Delegació d'Hisenda de la comunitat autònoma corresponent juntament amb l'imprès oficial, el NIE, el DNI o CIF, primera còpia i còpia simple de l'Escriptura Pública.

2. Notari i Registre de la propietat.

Les despeses de Notària són fixades per normativa i la quantia depèn de l'import de l'habitatge i les derivades de la inscripció del bé al Registre de la Propietat. Són aproximadament de l'1% del valor del bé adquirit.

Despeses i impostos després de la COMPRA d'immobles a ESPANYA.

3. IBI o Impost Sobre els Béns Immobles.

L'IBI és l'impost que recau sobre els béns immobles i la quantia que cal pagar varia de cada municipi, es determina a partir del valor cadastral de l'habitatge i en qualsevol cas no pot superar el valor del mercat. Es paga anualment a 4 quotes (trimestralment). Si penses invertir per obtenir una renda per lloguer, hauràs d'assumir el pagament d'aquest impost anual.

En tots els casos s'estableix un percentatge en funció del valor cadastral que oscil·la entre el 0,4% i l'1,10% a zones urbanes i entre 0,3% i el 0,90% a zones rústiques.

 Taxa d'escombraries.

És una taxa gestionada pels ajuntaments i el cost de la taxa depèn del cost del servei, es paga trimestralment (4 cops l'any) i la suma la determina l'ajuntament. Si penses invertir per obtenir una renda per lloguer, hauràs d'assumir el pagament d'aquesta taxa anualment.

4. IRNR (IMPOST A LA RENDA DE NO RESIDENTS)

És aquell impost a pagar per les persones no residents a Espanya que obtinguin una renda a Espanya. S'entén que una persona té la residència habitual quan roman més de 183 dies durant l'any natural. Hauràs de consultar amb un gestor o comptador a Espanya per complir amb el pagament d'aquest impost un cop adquirit el bé, cal fer una presentació a Hisenda respecte aquest impost.